Siirry pääsisältöön

Saunatontun terveiset ja piharakennuksen esittelyä

En ole päässyt mökille nyt moneen viikkoon. Puoliso on käynyt siellä sähkömiesten kanssa tutustumassa aiemmin tekemäämme sähkösuunnitelmaan. Mökillä suunnitelma oli herättänyt iloisia ilmeitä. Sähkömies kertoi, että todella harvoin edes tällaisia suunnitelmia on valmiina. Pettymyksiä voi sitten tulla vanhan talon kohdalla, jos annetaan vapaat kädet toteuttaa sähkötöitä. Me halusimme pohtia tätä asiaa kunnolla ja pohtia omia tarpeitamme mökkiympäristössä. Tarvitaanko joka nurkkaan pistoketta tai erittäin suurta pistokerypästä, jos mökillä ollaan etätöissä tai sitten toisinaan nauttimassa härvelivapaata aikaa. Suunnitelmasta meinasi unohtua ulkopistorasiat, mutta nekin muistin vielä sillä hetkellä, kun suunnitelmaa oltiin esittelemässä. Koska en työ- ja muiden kiireiden vuoksi ole mökille ehtinyt, niin kovasti jo tekisi mieli mennä sinne katsomaan, miltä korjaustyöt näyttävät. 

Sähköpiirrustus amatöörien kynästä

Tarkempaa budjettia emme ole vieläkään korjaustöille saaneet. Puoliso suhtautuu korjauksiin ja rahankäyttöön ammattilaisiin luottaen ja kuin hänellä olisi avoin shekkivihko. Hänen mielestään ei ole ongelmaa, että kaikkien töiden tai asioiden hintoja emme tiedä. Kuulemma maalla tämä on yleistä, kun erilaisia korjauksia ja rakennuksia tehdään. Olen tästä kauhuissani enkä pysty käsittämään onko tilanne todella sellainen, että maaseudulla ihmisillä on loputtomasti rahaa tai urakat voi jättää kesken rahojen loppuessa? Tämän myötä koen entistä tärkeämmäksi saada avattua juuri meidän lukuja ja kuluja, joita tällainen remontti aiheuttaa ja ehkä autan jotakuta toista kapunkilaishiirtä kirjoituksillani. Vaikuttaa aina enemmän siltä, että kustannukset selkenevät vasta, kun lasku kolahtaa postiluukkuun. Samalla, kun rahaa tuntuu kuluvan päämäärättömästi en ole päässyt näkemään tuloksia. Tilanne on absurdi ja pääni pahasti pyörällä. Puolison puolisokea luotto maaseudun lähialueen remonttimiehiin tuntuu kaupunkilaisesta uskomattomalta. Pakkohan tässä on tulla huijatuksi!

Toisaalta luulen, että joudun alistumaan tähän tilanteeseen ja samalla myös itse luottamaan juuri näihin ammattilaisiin. Vanhan talon korjauksessa voi käydä vitsikkäästi ajatellen niin, että budjetti tehdään vasta talon valmistumisen jälkeen. Olen kuitenkin nähnyt kuvia talon korjaustöistä. Haluan uskoa ja luottaa laadukkaaseen lopputulokseen, jota talossa on tehty. Mutta suosittelen kaikille muille, että ryhtyessänne tällaiseen projektiin, on hyvä suunnitella myös omia vierailuja korjauskohteeseen, jotta pysyy kärryillä siitä mitä kaikkea tapahtuu. Haluan päästä käymään mökillä ja näkemään omin silmin korjaustöitä heti, kun se omiin aikatauluihin sopii. Tämä tilanne vaatii omien hermojen rauhoittelua pienellä katselmuskierroksella.

Suoraselkäinen piharakennus

Haluan tässä kirjoituksessa esitellä kiinteistöllä sijaitsevan toisen rakennuksen. Talon lisäksi tontilla on piharakennus. Sen toisessa päässä on autotalli ja toisessa päädyssä sauna. Keskeltä löytyy sekalaisia tiloja, joissa on vanha ulkohuussi, varastotilaa sekä maan päälle rakennettu kellaritila, joka tosin ei aivan täysin ole minua vakuuttanut toimivuudestaan. En kuvittele säilöväni tuossa varastossa hilloja ja kurkkuja. Toisaalta en sano "ei koskaan". 

Piharakennus tarvitsee myös huolenpitoa. Suurimpana aiheena on sauna- ja pukeutumistilat, joita itse pidän erittäin tärkeänä elementtinä onnistuneeseen mökkielämään. Alunperin kuvitelmissamme on ollut saunatilojen täydellinen muodonmuutos ja modernisointi vanhassa kuoressa. Vaikkei höyrysauna tähän ympäristöön sovi, niin erittäin karkeat kustannusarviot suunnittelusta kasvojenkohotuksesta ovat huippukirurgin kanssa samalla linjalla. Arviot ovat vaihdelleet 15 tuhannesta jopa 25 tuhanteen tai jopa sen yli. Myös tässä korjauksessa joudutaan myötäilemään vanhaa rakennusta. Ensin selvitetään missä kunnossa se on. Tämän jälkeen aloitetaan purku ja samalla suunnitellaan millainen lopputulos voidaan toteuttaa. Helpoimmassa skenaariossa saunan pääty puretaan täysin ja rakennetaan uudelleen. Kustannukset ovat salaisuuksien verhon takana sen ajan, kun rakennuksen kanssa päästään alkuun. 

Sauna tiensä päässä

Yksi vaihtoehto olisi myös rakentaa kevytrakenteinen sauna tontille. Tämä saattaisi lopulta olla myös edullisempi vaihtoehto. Olemme kyllä aikamoisia jääräpäitä, kun tämä helppo vaihtoehto ei tunnu meille mieleiseltä. Itse haluaisin saunaan myös juoksevan veden, jota siellä ei nyt ole ollut. Talon sisällä olevaa suihkua pohdimme aikaisemmin paljon, että jätetäänkö sitä paikoilleen. Lopulta suihku on jäämässä sisälle ja kun saunan kunnostus alkaa, niin edelleen suunnittelemme saavamme suihkun myös sinne. 

Piharakennuksen autotalli tarvitsee mielestämme ehkä kaikista vähiten huomiota. Ikkunoiden kunnostamisen lisäksi tila on hyvässä kunnossa ja edellisillä asukkailla se onkin ollut myös käytössä ja on tarkoitukseen välttävässä kunnossa. En usko, että tallin päätyä tarvitsee suuremmin parannella.

Piharakennuksen villiintynyt takaosa

Rakennuksen keskellä olevassa tilassa on siis varastotilaa, maakellari sekä vanha ulkohuussi. Näitä tiloja en itse ole oikein miettinyt ollenkaan. En edes ole näissä oleskellut lukuunottamatta muutamien minuuttien tarkastuskierrosta talon oston jälkeen. Koska talli ja välitila ovat kohtalaisessa kunnossa, en näe vielä suurempaa käyttöä näille ja muut kunnostuskohteet ovat prioriteettilistan selkeässä kärjessä, niin luulen näiden tilojen jäävän kunnostuksineen vuosien päähän. Se mitä rakennuksen kohdalla haluaisin toteuttaa on sen ulkoverhoilun uusimisen. Tällä hetkellä se ei ole täysin yhtenäinen ja takaosa rakennuksesta on ollut erilaisten talon seinustan kasvien vuoksi myös varjoinen ja kostea.

Korjaustöitä tehdessä on hyvä ottaa huomioon, että tällaisessa kokonaisuudessa eri rakennusten korjausten jaksottaminen voi olla järkevää jos se on mahdollista. Samalla tavalla kuin pihan kustannukset voivat yllättää loppumetreille, niin myös piharakennukset ja rakennelmat voivat olla kuluiltaan sellaisia, että niitä on suunniteltava jo ajoissa. Edelleen yritän pitää jonkinlaista budjettia mielessäni ja suunnitella korjauksia ja menoja siten, että rahamme riittävät lopulta mahdollisimman hyvään kokonaisuuteen.

***

Viime metreillä tätä tekstiä kirjoittaessa meille on selvinnyt, että talon ikkunat tulee vaihtaa. Olimme aivan aluksi suunnitelleetkin vaihtoa, mutta sitten päätimme lykätä sitä ja tehdä vaihdon muutamien vuosien päästä. Nyt kuitenkaan seinien paljastuneet hirsipinnat eivät ole samalla tasolla ikkunoiden kanssa ja toisessa kerroksessa ikkunat eivät ole turvallisen kokoisia. Tämä tarkoittaa noin seitsemän tai yhdeksän tuhannen kulua ikkunoiden vaihtoon SEKÄ julkisivuremontin toteuttamista paljon suunniteltua aiemmin. Euron kuvat ovat rullanneet silmissäni ja pohdin millaisen avoimen maalaispojan lähestymistavan pystyn tähän tilanteeseen ottamaan.

Kommentit

  1. Tsemppiä teidän remontin kanssa. Kiitos vinkistä, että olisi hyvä vierailla työmaalla. Meiltä on matkaa mökille mutta luultavasti on hyvä vierailla mökillä, että tietää miten urakka etenee. Meidän olisi Turussa tarkoitus kesämökki remontoida uusiksi ja tämä myös sähkötöiden osalta tarkoittaa isoa urakkaa. Sähkösuunnitelmat ja muut olemme jo tehneet mutta sähkömies olisi löydettävä urakkaa varten. Yhden firman sivut löysin, mistä voisin lähteä kysymään tekijää urakalle. https://www.lstsahkopalvelu.fi/

    VastaaPoista
  2. Meillä on myös mökillä sähkötytöt edessä. Todella hyvä vinkki, että kannattaa piirtää sähkösuunnitelma sähkömiehelle. En myöskään ajatellut pistorasioiden määrää noin käytännölliseltä kannalta, että siellä mökillä saattaisi vaikka etätöitä tulla tehtyä. Amatööri remontoija oppii aina uutta toisten kokemuksia blogeista lukemalla. https://www.oulunsahkotek.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut