Siirry pääsisältöön

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin toteutettavaksi jää ainakin julkisivu, vesikatto ja muut käytön kannalta pienemmät korjaukset.

Mökin ostosta saakka olemme olleet tietoisia, että tulemme tekemään sen energiatehokkuudelle jotakin. Kysymysmerkkinä on ollut mikä lämmitysmuoto tullaan valitsemaan? Ostaessamme talon sen alakerrassa oli yhdessä huoneessa kevyttakka tai kamina, olohuoneessa pönttöuuni ja keittiössä puuhella.

Puuhella keittiössä
Keittiön puuhella ja toivottavasti säilytettävä huuva

Taloon on jossain vaiheessa rakennettu pieni kylpyhuone, jossa on lattialämmitys. Toisessa kerroksessa on ollut pari sähköpatteria. Näitä on ollut todennäköisesti liikuteltavassa muodossa myös alakerrassa, kun talossa on asuttu.

Lämmityksen valinnassa olemme puntaroineet alkuinvestoinnin kulua, lämmityksen kustannuksia, sekä käyttömukavuutta. Mielipiteitä on löytynyt monenlaisia riippuen keneltä tätä on kysytty. Myös oma mielipide on vaihtunut useaan otteeseen, kun vaihtoehtoja on pohdittu. Aiomme jättää taloon keittiön puuhellan sekä pönttöuunin, jotka kuitenkin ovat mielestämme käyttöikänsä päässä, joten ne tullaan uudistamaan. Kaupunkikodissamme on vesikiertoinen lattialämmitys ja pidimme sitä aluksi ennakkosuosikkina sen käyttömukavuuden vuoksi. Meidän suunnitellulla käytöllä esimerkiksi talviviikonloppuina lämpötilan nostaminen olisi pitänyt kuitenkin aloittaa jo pari päivää ennen mökille menoa.  Kun teimme hintavertailua, niin selvisi myös tämän vaihtoehdon kalleus. Vesikiertoinen lattialämmitys olisi voinut maksaa meille kokonaisuudessaan jopa 20-25.000 euroa. Erittäin pätevä vertailusivusto lämmitysmuodoista investointia sekä käyttöä varten löytyy Motivan kuluttajaneuvonnan sivulta.

Toinen vahva suosikki on ollut lämpöpumppu. Talon huoneiden sokkelomaisuuden vuoksi olemme epäilleet, onko tämä toimiva ratkaisu meille. Lisäksi tämä vaihtoehto tulee vaatimaan lämpöpattereita, jotka toimivat ainakin varajärjestelmänä. Toisessa kerroksessa tarvitsemme seinien ulkonäköön vaikuttavat patterit jokaisessa vaihtoehdossa. Lämpöpumppu on käyttökustannuksiltaan ehkä hiukan kalliimpi kuin vesikiertoinen lattialämmitys, mutta alkuinvestointi on huomattavasti pienempi. Meille on vakuuteltu pumpun hyvää soveltuvuutta ja tähän vaihtoehtoon olemme kallistuneet sekä löytäneet edullisen pumpun, joka on nyt hankittu parilla tuhannella eurolla. Lisäksi taloon olemme suunnitelleet pieniä sähköisiä pattereita, joita pystyy myös säätämään etänä omalla puhelimella.

Viime metreillä meille on ehdotettu myös lattiaan asennettavaa sähkölämmitystä koko ensimmäiseen kerrokseen, jolloin voitaisiin jättää patterit ensimmäisestä kerroksesta pois ja saisimme lattialämmityksen hyödyn. Tässä vaiheessa olemme kuitenkin löytäneet jo edullisen tarjouksen lämpöpumpusta ja pattereista sekä unohtaneet unelmiemme vesikiertoisen lattialämmityksen sen investointikustannuksen vuoksi. Nyt saamme vielä uudelleen pohtia varpaita lämmittävää ratkaisua ja onko se meille sopiva tällä tavalla. Tästä siis varmasti keskustellaan ja pohditaan kuluja ennen, kuin lattioita päästään rakentamaan. Toivotaan, että jo hankituilla lämmitykseen liittyvillä tarjoustuotteilla on palautusoikeus, kunnes viimeisetkin päätökset saadaan tehtyä.

Ikkunat on vaihdettu alle 10 vuotta sitten

Talon ikkunat on vaihdettu ja korjattu noin kymmenen vuoden sisään. Kuisti, joka on ollut tähän saakka viileää tilaa, on säilyttänyt vanhat ikkunansa. Talon ikkunat ovat aika modernit ja olemme tästä hiukan harmissamme. Toisaalta ei ole taloudellista viisasta lähetä vaihtamaan niitä, mutta talon ulkonäkö muuten huutaisi muutosta näiden osalta. Kokonaisuuden kannalta tämä muutos tulee jäämään tulevaisuuteen, kun se myös on teknisesti järkevämpää. Joitain ikkunoita, kuten kuistin ja piharakennuksen osalta, tulemme vaihtamaan uusiin. Yritämme pitää mielessä, että uudet ikkunat kunnioittaisivat perinteitä eivätkä olisi kovin modernin näköisiä. 

Kuntotarkastuksessa todettiin, että talon julkisivu ja katto ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Remonttimiehemme mukaan talon ulko- ja sisäkaton välissä oleva eriste ei kuitenkaan ole vanhan puutalon hengittämisen kannalta ollut oikea valinta. Vaikuttaa siltä, ettei tämä ole vielä ehtinyt vaikuttamaan itse taloon, joten vain vaihtamalla materiaali päästään parempaan lopputulokseen. Julkisivu on kohtalaisessa kunnossa ja tarvitsisi mahdollisesti vain lähivuosina uutta maalipintaa jolloin se kestäisi vielä joitakin vuosia sitäkin pidempään. Laudoituksen takana ei todennäköisesti ole kuitenkaan kunnollista eristettä ja julkisivu on useita vuosia vanha. Olemme päättäneet lähivuosina uudistaa julkisivun, jolloin talo saa ympärilleen uutta eristettä ja myös laudoitus uusitaan. Tämän jälkeen toivottavasti selvitään vain huoltomaalauksella ja talo saa nätin ulkoasun. 

Talon lämmitykseen ja energiakysymyksiin vaikuttaa myös ilmanvaihto. Kuntotarkastuksessa havaittiin, että vanhassa talossa ei ole toisen kerroksen ilmastointia mietitty uusien eristeiden ja tiiviimpien ikkunoiden myötä. Ilmanvaihtoa onkin lisättävä, jotta myös raitista ilmaa tullaan jatkossa saamaan ja ilma kiertäisi talossa tasaten lämpötilaeroja. Tämä helppo korjaus toteutetaan töiden siirtyessä toiseen kerrokseen.

Remontti etenee ja lähiviikkoina budjetin tarkentuessa olemme myös tapaamassa sähkömiehen, jonka kanssa tullaan sopimaan esimerkiksi pistokepaikoista sekä tarkemmin lämmitysjärjestelmästä. Talon sähköjärjestelmä on tullut tiensä päähän ja vaatii uudistamista. Talon korjauksen aikana myös tämä uudistustyö tullaan tekemään. Todennäköisesti meidän lämmityslaitteiden ja -järjestelmän budjetti tulee elämään 3.000 ja 7.000 euron välillä, joka tulee sisältämään laitteet, järjestelmän sekä niiden asennuksen. On huomioitava myös, että tähän tulee sisältymään lämminvesivaraaja sekä muita kuluja. Sähkömiehelle olemme haarukoineet omaa budjettia, jonka täsmällisyys tullaan selvittämään myös lähiaikoina, kun tapaamme hänet. Kustannukset voivat osittain sekoittua lämmitysjärjestelmän kustannusten kanssa, mutta tämä riippuu lopulta valinnoistamme.

Ostin tänään positiivisella otteella pihalle ensimmäistä kesää varten istutettavaksi yksivuotisia kukkia. Saa nähdä olinko liian optimisti, mutta Tokmannin alelaarista oli pakko ottaa nämä mukaan ja samalla saadaan jo ensi kesäksi hiukan piristäviä kukkia muuten myllätylle pihalle!

Kommentit

  1. Oliko ilmalämpöpumppu teillä hyvä ratkaisu? Asumme Tampereella vanhassa omakotitalossa missä öljylämmitys ja tulisija. Olemme kuitenkin harkinneet muitakin vaihtoehtoja? Yritin etsiä tietoa ilmalämpöpumpuista mutta en löytänyt tietoa, että vaatiiko ilmalämpöpumpun asennus remontointia talossa? https://www.sahkojakylmapalveluhakala.fi/laemmitys--ja-jaeaehdytysratkaisut

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Enpä ollut nähnyt viestiäsi ennen tätä päivää. Me pohdititin oman käytön kannalta tätä kovasti, että mikä meille sopisi. Suorasähköllä tulee olemaan pattereita, joilla pidetäään peruslämpö yhdessä lämpöpumpun kanssa. Pari tulisijaa löytyy jatkossakin. Tehtiin kovasti lämmityskustannusvertailuja, mitä netistä löydettiin. Kyllä netistä pitäisi löytyä tänä päivänä varmasti paljon vertailuja, kun tämä lämmitysmuodon vaihtobuumi on käynnissä. Me ei kuitenkaan vielä olla päästy käytännössä tätä kokeilemaan, koska laitteita ei vielä ole asennettu. Varmasti tulevasta talvesta tulen tekemään sitten jonkinlaisen seurannan, miten tämän lämmityksen kanssa pärjätään. Ymmärtääkseni ilmalämpöpumpun asentaminen vanhaankin taloon on mahdollista ilman sen suurempia remontteja. Pumpun asettelu oikeaan paikkaan voi kuitenkin vaatia pohtimista. Näin myös meille. Toivottavasti oikea lämmitysmuoto teille löytyy!

    VastaaPoista
  3. Me olemme suunnitellet ilmavesilämpöpumppua. Olemme myös monelta kysyneet mielipiteitä ja tosiaan ne vaihtuvat aika paljon, riippuu täysin keneltä kysyy. Tuntuu että ei ole yhtä ja samaa vastausta, sehän tekisikin päätöksestä helpon. Hyvä tehdä tosiaan niitä vertailuja. Monesti puhutaan myös siitä kuinka kauan menee että lämmitysjärjestelmät maksavat itsensä takaisin mutta ilmanmuuta on otettava huomioon myös alkuinvestoinnin määrä. Kiitos tästä kirjoituksesta.
    https://www.tjj-tekniikka.com/ilma-vesilampopumppu

    VastaaPoista
  4. Aina sanotaan että nämä maksaa itsensä takaisin mutta kyllä meillä otettiin myös tuo alkuinvestointi huomioon. Ilma-vesilämpöpumppu on tulossa meille. Katsotaan sitten oliko valinta oikea. Nyt vaikuttaa että se on meille sopiva.
    https://sawoheat.fi/ilma-vesilampopumppu/

    VastaaPoista
  5. Hienoa, ettei talosta löytynyt asbestia. Meillä on sen sijaan ollut hieman ongelmia kesämökillä. Siellä on toisesta nurkasta painunut lattia, mutta se voidaan ilmeisesti nostaa. https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista
  6. Olemme myös harkinneet lattialämmityksen asentamista mökin piharakennukseen. Mukava lukea muiden kokemuksia erilaisista lämmitysratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Hyvä vinkki vertailusivustosta lämmitysmuodoille, kiitos. https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista
  7. Lattialämmitys olisikin mukava näin talvella. Meillä on vapaa-ajan asunto Oulussa ja olemme myös pohtineet, mikä olisi paras lämmitysjärjestelmä, jos se kuitenkin tarvitsee uusi. Aiomme kuitenkin tilata LVI-työt ammattilaiselta, mutta hyvä tietää, että ilmanvaihto vaikuttaa myös lämmityksen valintaan. https://www.vesipiste.fi/lvi-palvelut/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut