Siirry pääsisältöön

Remonttiähky

Turnausväsymys, innottomuus, kesämasennus. En oikein tiedä millä sanoilla kuvailisin omia tunnelmia. Ostimme talon viime kesänä. Tämä kesä on pian ohi enkä ole saanut yhtään lomatunnelmakuvaa mökiltä. Aikataulu on siirtynyt monesta syystä. Harmiksemme esimerkiksi wc-istuinta odotettiin kahden viikon sijaan kaksi kuukautta! Tämä hidasti töitä viemärien ja putkitöiden osalta. Välikätenä toimiva myyjätaho ei oikein osannut ottaa vastuuta tästä ja asiasta jäi hiukan ikävä tunnelma. Koska mökillä moni kulma alkaa olla viimeisiä silauksia vaille valmista ainakin omaan silmään, joten kaikenlainen vitkastelu on kuin neulojen työntämistä kynsien alle. Tästä minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta voin uskoa tuntemuksen olevan juuri tällainen. Toisaalta olen yrittänyt myös kopioida puolison viilipyttymäisyyttä rauhallisuutta. Tällä kaikella olen myös puolustellut itselleni pitkää väliä edellisestä blogista. Kirjoittaminen on hankalaa ja parhaillaan kiermurtelen tuolilla yrittäen keksiä miten kuvailen kärsimättömyyttäni sekä toisaalta ajatusta siitä, miten yritän rauhoitella itseäni tulevien vuosikymmenien mökkeilyllä.

Yritänpä pysyä aiheessa. Tässä kirjoituksessa avaan tapahtumia ja taidan hyvittää lukijoille pitkää kesää tekemällä toisen kuvapitoisemman julkaisun edistymisestä.

Mökillä alkukesästä oli hyvä rakentamisen meininki päällä. Tämä on näkynyt myös käytetyissä työtunneissa. Rakennuksen julkisivun laudoitus on purettu. Lämpöeristetty kuisti on perustettu uudelleen. Sisällä katot on asennettu ja puulattiat ovat paikoillaan. Odotamme parhaillaan keittiön tason saapumista parin viikon sisällä. Kylpyhuoneen ja wc-tilan työt ottivat harppauksen, kun kalusteet ovat valmiina asennettavaksi. Tällä välillä me olemme päättäneet seinävärejä niille seinille, jotka maalataan. Olemme hakeneet laatoitettavien tilojen laatat, jotka tulivat osittain Pukkilalta ja osittain Laattapisteeltä. Molemmissa myymälöissä olemme saaneet loistavaa ja ystävällistä palvelua. Tilaus on ollut helppoa ja tavarat on saatu meille sopimallamme tavalla. Tapetit valittiin Bauhausin valikoimasta ja Vantaan myymälässä oli laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja. 

Keittiön kaapit osittain asennettu, vielä odotetaan tasoa

Pitkään olemme pyöritelleet porrasvaihtoehtoja ja millaiset niiden tulisi olla. Tästä olin alunperin täysin vakuuttunut että niiden tulisi olla saman L-malliset, jotka olivat aiemmin. Purkutöiden edetessä minut on vakuutettu, että suorat portaat ovat paras vaihtoehto ja olen myös tämän ymmärtänyt. Malleja löytyy kuitenkin monenlaisia. Kuten kaikissa vaihtoehdoissamme emme lopulta ole päätyneet edullisimpaan vaihtoehtoon, mutta valinta ei ole myöskään kallein. Toimittajana tulee olemaan Hoviportaat. Vaatimuksena on, että tilan seinät ovat paikallaan ennen, kuin he tulevat tekemään mittauksen. Kävimme heidän myymälässä tutustumassa erilaisiin vaihtoehtoihin ja myös heiltä saimme todella hyvää ja ammattilaisen antamaa palvelua. Portaiden hinta tulee asettumaan hiukan alle 7.000 euron. Hankinta ei siis yksittäisenä tuotteena ole edullinen. Vaihtoehtoja on olemassa laajasti, joten harkintaa eri vaihtoehtojen välillä on tehty jo kuukausikaupalla.

Vanhat portaat

Uudet portaat tulevat nousemaan seinän viertä. Kuvassa väliaikainen ratkaisu.

Vaikuttaisi siltä, että koronavuotena 2021 monesta materiaalista on ollut tarvetta ja tämä on näkynyt myös materiaalien hinnoissa. Mahdollisesti nousupainetta on entisestään vielä loppuvuoden aikana, mutta toivottavasti meillä tämän merkitys ei enää ole suuri, kun saamme työt loppusuoralle. Materiaalien hintavaihtelu ei kuitenkaan kokonaisbudjetissa ole suuren suuri. Suurin menoerä projektissamme on ollut työvoiman kustannus. Olen miettinyt, miten työnteosta saadaan tehokasta tai onko se sitä kaiken aikaa vaikka emme ole korjaustöistä valvomassa. Moneen otteeseen olen kuitenkin itseni kanssa käynyt tämän läpi ja todennut rakentamisen ja vanhan korjaamisen olevan erillaista. Pariin otteeseen minulta on kysytty, etteihän meitä tässä asiassa vedätetä. En millään tahdo uskoa näin. Työn jälkeen olemme tyytyväisiä ja kun olemme käyneet tarkastelemassa mitä mökillä tapahtuu, niin aina työmäärä on ollut hyvällä tasolla laskuihin nähden. Jos toisella meistä olisi ollut mahdollisuus ottaa päivätyöstä puolivuotta vapaata ja osallistua korjauksiin, niin olisimme ehkä jonkin verran säästäneet. Kuitenkin tämän mittakaavan työtä ei olisi onnistunut tekemään tässä ajassa vain muutamina viikonloppuina itse lautoja naputellen.  Työskentely olisi myös tarvinnut jonkinlaisia perinnerakentamisen taitoja. Vaikka meillä vasara pysyy kädessä, ja toisinaan se on myös oikein päin, niin tämän 100-vuotta vanhan rakennuksen korjaus olisi ollut meidän taidoillemme ylivoimainen. Pahimmassa tapauksessa olisimme voineet vaurioittaa rakennusta omilla virityksillämme.

Lämpöeristetty kuisti valmistumassa

Budjetin osalta kassan pohja alkaa taas häämöttämään vääjäämättä. Töiden osalta allamme olemaan kuitenkin voiton puolella. Olen kesän aikana pyrkinyt muuttamaan asennettani siten, että olen tyytyväinen, jos mökki saadaan pian valmiiksi ja kaikkeen muuhun voidaan sitten keskittyä tulevina vuosina. Mökin valmistuminen myös antaisi itselle tilaisuuden päästä viettämään aikaa edes hetkeksi pidempään mökkimaisemaan ja jo tämä tuntuu tällä hetkellä voitolta tämän projektin osalta. Ehkä lomakuva keskeneräiseltä pihalta ensi keväänä aurinkotuolissa loikoillen pyyhkii tämän kaiken mielestäni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut