Siirry pääsisältöön

Alapohjan täydellinen kevättuuletus

Mitä löytyy 100 vuotta vanhan talon lattian alta? Sieltä löytyy purua, vanhoja pulloja, tyhjää siellä missä pitäisi olla eristettä ja paljon vanhaa! Tässä muutamat maistiaiskuvat reilu kuukauden ajalta alakerran töiden osalta.

Talvella oli suunniteltu, että nyt oltaisiin jo loppusuoralla mökin kanssa, mutta työt tulevat näillä näkäymin venymään heinäkuulle sisätiloissa. Saimme myös budjetin lopputöille. Se oli ensimmäinen virallisempi laskelma viimeisille töille. Pientä elävyyttä voi olla materiaalivalinnoista riippuen. Toisaalta tuollainen oli ehkä helppo tehdä nyt, kun koko talo on ollut sisätilojen osalta purettu. Pankin kanssa on käyty neuvottelu lisärahoituksesta ja säästöpossut on raa'asti käytetty teurastamon kautta. Henkilökohtaisesti jännitän nyt miten loppuajan budjetin kanssa todellisuudessa käy. Selkeää on myös, että saunan lämmittäminen taitaa jäädä kesälle 2022. Toivon, että piha saadaan startattua sellaiseen kuntoon, että keväällä sitten pääsee oikeasti tosissaan möyhentämään ja istuttamaan kasveja. Tämän kesän piha tulee varmaan näyttämään aikamoiselta taistelutantereelta. Mutta suhtautumalla tähän loppuelämän projektina ja yrittämällä hyväksyä hidastettu aikataulu mökkielämä tulee alkamaan toivottavasti jossain kohtaa ja jossain muodossa loppukesästä.

Kun astuu eteiseen, niin näky oli aluksi mielenkiintoinen:



Purettu eteinen

Kaikenlaista purkujätettä

Kahden kerroksen korkuinen eteinen uudella ikkunalla tulee näyttämään aika kivalta

Entäpä keittiö? Kai siellä on tapahtunut jotain?

Vanha lattia purettu

Ja tässä kuvaa, kun sata vuotta vanhat laudat poistettu

Seuraavassa kuvassa näkyy hienosti syy yhdelle vedon tunteen tekijöistä. Purut ovat päässeet karkaamaan pienistä raoista. Se mitä kuvissa ei näy on rakennusmiesten kertoman mukaan 1970- tai 1980-luvulla käytetty eriste, jolla yritettiin tätä ongelmaa paikata. Se pursotettiin aivan pienistä seinään tehdystä reiästä oikeaan kohtaan. Vuosien saatossa tämä aine on kuitenkin haihtunut ja tilalle on jäännyt vain tyhjää. Alakerran lattain purku oli pitkään meillä kysymysmerkki, mutta nyt on taas helpottunut tunne, kun tietää tämän olevan päivitetty tähän päivään. Tämä vaikuttaa energiatehokkuuteen ja taitaa tällä olla merkitystä myös sisäilman kannalta.

Tässä lattian rakoja

Aivan perimmäisessä huoneessa on hienosti nähtävänä se miten tuo purku on edennyt. Nyt on jo päästy rakentamaan lattian perustuksia ja tasoitettu tilaa ikkuna-asentajille.

Purettua lattiaa...

... ja hiukan myöhemmin paljon siistimpää

Koko projektin ajan olen myös odottanut tuleeko runkoon liittyviä yllätyksiä. Keittiössä oli ollut jossain kohtaa pieni vesivahinko ja katto on vuotanut yhdestä tai kahdesta kohtaa joskus. Kuitenkaan mitään suurempaa ei ole tullut ilmi, ennen kuin alakerran lattiat purettiin. Varoitus, että seuraava kuva saattaa pelästyttää herkimmät lukijat!

Lahoa?

Mutta, niin uskomatonta kuin se vaan voi olla, niin myös tämä kohta on saatu korjattua poistamalla vain huonoksi mennyt osa hirrestä ja vaihtamalla siihen tarvittava pala. Ilman koko hirren vaihtoa eli kengitystä! Vähä vähältä hengitys helpottuu, kun näitä kohtia oli vain muutamat ja ne on jo saatu tähän päivään mennessä kuntoon. Toivottavasti nyt alkaa uuden rakentaminen ja parin kuukauden aikana sisätilat valmistuvat vauhdilla. Tällä viikolla mökillä pitäisi hääriä tavallisten rakennusmiesten lisäksi ikkuna-asentajia, putkimies sekä sähköasentajat alakerran osalta. Ruuhkaa varmasti riittää ja pian on meillä taas uutta ihmeteltävää! 

Lattiamateriaaliksi on nyt lyöty lukkoon lautalattia monen vaihdoksen jälkeen. Kylpyhuoneen kalusteiden paikat on lyöty lukkoon ja suunnitelma pienestä "saippuahyllystä" on olemassa. Tuntuu mukavalta, että myös pieniä yksityiskohtia on päässyt jo ilmaisemaan rakennusmiehille. Projektin valmistuminen tuntuu pitkän kevään jälkeen paljon varmemmalta.



Kommentit

  1. Kova on urakka, mutta varmasti palkitseva. Meidän naapuritalossa on lattiaremontti edessä, koska heillä on painunut lattia ja melko suurelta alueelta. Eli kovasti tullaan tuota vanhaa lattiaa repimään auki. https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa