Siirry pääsisältöön

Puoliväliriihi - tuleeko tulosta vai jäädäänkö ulos?

Pääsiäisenä päästiin käymään taas mökillä ja olimme "lähimaastossa" yöpymässä, joten aikaa oli kaksi päivää ihmetellä ja katsella miten korjaukset etenevät. Remonttia on takana pian puoli vuotta. Myös puolet talon ostoon ja korjauksiin suunnitellusta budjetista on käytetty. Nyt on hyvä vetää yhteen mihin ollaan tässä ajassa päästy ja mitä tähän saakka on koettu. Talossa ei ole vielä mikään valmiina. Alakerran lattia on vielä purkamatta. Kylpyhuoneen purku oli alkanut vihdoin viimeisten käyntikertojen aikana ja yläkerran sähkötöitä on aloitettu. 

Risukasa kasvaa
Olin itse suunnitellut aloittavani myös pienen puuhastelun kevättunnelmissa, jotta saa tunteen asioiden ja töiden etenemisestä. Pääsiäisenä olin ottanut itselleni tehtäväksi pienen risusavotan sekä naulojen poiston hirsiseinistä. Näiden töiden kanssa pääsin ihan mukavasti puuhastelemaan ja sai hiukan tunnetta, että on mukana tekemässä jotakin mökin eteen. Olen elänyt lapsuuteni omakotitalossa ja olen ihminen, joka alkaa tekemään, kun työkalut on olemassa ja intoa pinnassa. Muutaman pienen puun ja risukon raivaus oli puolisolle yllätys, kun hänen poissaollessa olin saanut kekoon ison kasan risuja. Nauloja ja risukkoa jäi myös seuraaviksi kerroiksi siten, että aikaa saa kulumaan niiden parissa useamman viikonlopun.

Mökin hankinnassa moni voi ajatella, että osallistuu korjaustöihin aktiivisesti. Omaa osallistumista

Kylpyhuone on hävinnyt ja vanha oviaukko näkyvissä
kannattaa pohtia realistisesti. Mihin on aikaa, mitä osaa tehdä tai mitä saa tehdä. Omalla osallistumisella voi vaikuttaa myös budjettiin. Etenkin jos on mahdollisuus tehdä iso osa töistä itse. Meidän korjaustöissä taas työt on ulkoistettu korjaustiimille, joka koostuu pääosin parista rakennusmiehestä. He ovat olleet työmaalla pian puoli vuotta päivittäin, johon meillä ei olisi ollut mahdollisuutta. Budjetin osalta haaveilimme, että tietyllä rahalla saadaan tehtyä iso työ. Tällä hetkellä vaikka budjetti on ollut iso, niin alkaa vaikuttamaan siltä, että jopa vanhan rakennuksen osittainen korjaus syö ison osan rahoistamme. Työ vie aikaa ja olemme halunneet laadukasta sekä kestävää korjausjälkeä. 

Melkein puoli vuotta ja puolet budjetista. Lähiviikkoina postiluukusta on odotettavissa ikkunan vaihdoista tuleva lasku, parin kuukauden remonttilasku sekä mahdollisesti sähkömiehen lasku. Nämä yhteensä lähentelevät jopa 45.000 euroa. Ne ovat laskuja jo tehdystä työstä tai lähipäivien aikana tehtävistä töistä. Remonttimies soitteli omasta laskustaan ja varoitteli hiukan etukäteen, että nyt oli päässyt laskutusväli pitkäksi. Otin tilanteen itse aika yllättävän rennosti. Puolisoni ei ennen tätä ole maalaishermoinensa  tuntunut ymmärtäneen tilannetta ja on luottanut remonttimiehen aiemmin antamaan suulliseen arvioon kustannuksista. Itse olen mielessäni jo valmistautunut tähän tilanteeseen: kirstun pohja häämöttää, eikä talo vaikuta olevan lähellekään valmis. Oli perheen strategiakokouksen aika. Ilmoitin puolisolle, että nyt aletaan ottamaan tätä budjettiasiaa vakavammin. Muuten meillä on puolivalmis talo kesänviettopaikkana. Vihdoin hän on kanssani samalla viivalla ja tuntee budjettiväristykset selkäpiissä samoin, kuin minä.

Ikkunat vailla laseja ja sähköt patterille ja valoille valmiina

Kerrataanpa laskelmia. Jossain kohtaa remonttimiehet ovat arvioineet töille erilaisia budjetteja, joita myös me olemme tehneet. Edellisenä kesänä eräs remonttiyrittäjä arvioi, että 100.000 on aivan maksimi, minkä talon korjauksiin saa käytettyä. Nykyinen remonttiyrittäjä on arvioinut talvella, että suuntaa antava laskelma hänen töilleen olisi mahdollisesti enintään 140.000, jolloin päärakennus julkisivuineen ja kattoineen on tehtynä sekä ulkorakennuksen sauna kunnostettu. Töiden valmistumista oli ajateltu toukokuulle talon osalta. Oma budjetinseurannan mukaan toukokuun alussa töihin on käytetty noin 80.000e. Tämän jälkeen töiden valmiiksi saattaminen kestää vielä noin kaksi kuukautta, jolloin talo on asumiskunnossa. 

Jos kokonaisuutta ynnäilee varovaisesti yhteen toukokuusta eteenpäin, niin työ- ja materiaalikulut touko-kesäkuulle, sähkömiehen työt julkisivun kunnostaminen sekä porrasmiehen kulut ja tulisijojen kunnostamiset, niin heittäisin hatusta kuluja tulevan vielä noin 55.000e töiden osalle. Budjetissa rahaa on toukokuussa jäljellä arviolta noin 35.000e. Kaiken tämän jälkeen olisi vielä tehtävä pihatöitä sekä kunnostettava piharakennus tai rakennettava sauna, jotta päästään nauttimaan edes suomalaisen standardin mukaisesta perustasoisesta mökkielämästä. Vaikuttaako tämä mahdolliselta? Ei lähellekään vaikka katkoisin risuja ja repisin nauloja seinistä koko kevään. Lisärahoituksen tarve vaikuttaa pyörivän 20.000 - 60.000e välillä riippuen siitä, miten pihan ja ulkorakennuksen kanssa toimitaan ja miten valmista halutaan saada tälle kesälle. Tämä tarkoittaa remonttibudjetin kasvatusta noin 25-55%. Eurojen kuvat vilistävät silmissä näissä luvuissa! Tässä kohtaa hatusta löytyy myös uusi projektin kokonaisbudjettiluku: 210.000e, johon lasken kiinteistön hankintahinnaksi pyöreät 40.000e. Tällä rahalla saa myös rakennettua uuden pienen omakotitalon edulliselle tontille harvaan asutulle alueelle!

Rakenteista on löytynyt monenlaista historian havinaa
Suunnitelmamme on, että huhti- ja toukokuun vaihteessa käymme remonttimiesten kanssa läpi missä töiden osalta ollaan. Tarkoitus on selvittää mitä silloin on vielä tehtävä, jotta talo saadaan asumiskuntoon. Samoin se, että pystyvätkö he arvioimaan mitä nämä työt maksavat ja voidaanko joitakin asioita priorisoida. Mahdollisesti myös joitakin sisätöitä pitää jättää myöhemmäksi. Edessä on eläkesäästöjen tyhjentämistä, töiden jaksottamista usealle vuodelle ja/tai uusi rahoitus pankilta. Budjetti tuntuu luisuvan mahdollisesti kipurajojemme aivan yläpäähän. Tiedämme, että näin massiivisia korjauksia ei meidän elinaikana talossa tarvitse tehdä, mutta silti takaraivossa kytee pieni kysymys siitä milloin taloudellinen järkevä raja tulee vastaan vai onko se ehditty jo ylittää?

Pääsiäiseen mennessä kylpyhuone oli siis suurelta osin purettu, joten korjaukset tuntuivat ottaneen ison harppauksen eteenpäin. Ja tämä oli oikein iloinen yllätys, kun avasimme mökin oven ja näkymä oli yllättäen talon läpi. Vanha oviaukko oli tullut näkyviin. Se on ollut suljettuna ja tulee olemaan myös jatkossa, kun uusi kylpyhuone valmistuu. Ikkunoiden asennus tullaan tekemään lähiviikkoina ja puiden kaato on sovittu vihdoin alustavasti kuun puoleenväliin. Edessä on siis asioita, jotka varmasti vaikuttavat siihen, että uutta päivitettävää on ja ollaan taas ainakin jonkin verran lähempänä mökkiunelmaa vaikka meno tuntuu kovin nytkähtelevältä.

Kommentit

  1. Löysin sattumalta tieni tänne. Me olemme ostaneet mökin noin seitsemän vuotta sitten ja koko ajan olemme sitä kohennelleet. Olemme tehneet myös mökissä laajennuksen eli uuden puolen. Eteinen, vessan iso sauna, pieniterassi sekä tosi iso lasitettu terassi missä on myös tulisija. Olemme myös vaihtaneet vanhalle puolelle kaikki paitsi rungon. Mökillä on kokoa kylläkin vain lasituksen kanssa noin 80 neliötä. Nuo teidän kustannukset on kyllä päätähuimaavia. Meillä on tietenkin myös ulkopuolista apua kun kaikkea ei saa itse tehdä eikä osakkaan. On putkimies, sähkömies, piipuntekijä laatoittaja, puunkaataja. Onkohan ne anteeksi nylkeneet teitä. Mies on tehnyt kaikki itse mitä voi rakentamisen suhteen mutta kuitenkin ja meillä on vain 30 km matkaa mökille mutta ei me siellä koko aikaa voida olla kun on työkin. Meillä on nyt ensi keväänä lopputarkastus ja silloin pitää olla kaikki valmiina. Nyt on pyydetty vielä tarjous lasikaiteista mikä tulee ison lasituksen jatkoksi. Me emme ottaneet yhtään lainaa olemme tehneet sen mitä on ollut rahaa ja tällä hetkellä ne on kulkenut käsikädessä raha ja aika. Onko ne miehet mitä teillä on tuntipalkalla vai millä ❓ huikeat on teillä kustannukset. Mutta toivotan onnea mökkielämään. Minulla on puutarha blogi tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos viestistäsi. Kyllä tässä on tehty vertailua ja selvitelty mitä tällaiset urakat kustantavat. Oman työn puolesta myös on hyvä tietämys mitä maksaa, kun käytetään ulkopuolista työvoimaa. Jos ei ole itse ja lähisuku korjaustaitoista, niin kustannukset ovat kyllä korkeat. Aiemmin on kysytty urakkapalkalla sekä tuntipalkalla. Kustannusarviot ovat olleet tätä samaa luokkaa molemmilla hinnoitteluilla. Kuvista voi katsella millaisia korjauksia on tehty ja miten esimerkiksi rakenteista saakka korjattu rakennusta. Tällainen korjaus on kallista ja se tiedettiin jo etukäteen. Kiitos kuitenkin huolesta. =) Käynpä tutustumassa myös sun blogiin jos vaikka saan ideoita omalle pihalle!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa