Siirry pääsisältöön

Rahaa, kuka sitä kaipaa? Toisil on liikaa ja toisil ei lainkaan!

Tuntuu kuin oltaisiin jo aivan kevään korvalla, kun vuoden 2021 maaliskuu on startannut. Erittäin kylmien pakkasten jälkeen päästiin nauttimaan ainakin hetkellisesti lämpöisemmästä säästä. Mökillä työt edistyvät, mutta kuvissa tai paikan päällä edistys ei näytä niin merkittävältä. Tämä johtuu siitä, että kaikenlaisissa pohjatöissä kestää oman aikansa. Toivottavasti pintamateriaalien asennus saadaan tehtyä lopulta nopeasti, kun sinne saakka päästään. Yläkerran ikkunat oli edellisellä käyntikerralla poistettu ja uudet onkin tilattu koko taloon. Ikkunatoimituksen pitäisi saapua muutamien viikkojen sisään. Yritimme hidastaa syksyllä tehtyä keittiötoimitusta, mutta pian se on kaiken rakennustyömaan keskellä. Onneksi sentään tiukasti pakatuissa laatikoissa.

Yläkertaa on purettu ja kattoa tuettu

Iltapäivälehdet ovat alkaneet hehkuttamaan mökinostajien aktiivisuutta, kun koronavirus jyllää edelleen ja ihmisten kesälomasuunnittelu on hankalaa. Koko talven ajan on ollut uutisia, että mökinostajat, jotka tavallisesti ovat liikkeellä kevätlintujen aikaan ovatkin jo tarponeet kinosten läpi mökinmetsästyksessä pitkin talvea. Ajattelin, että koska merkittäviä muutoksia meidän mökillä ei ole tapahtunut, niin ehkä tässä hetkessä on hyvä hetki kirjoittaa rahoituksen merkityksestä tällaisessa projektissa.

Samalla tavalla, kuin meidän mökki on yksilö, niin myös rahoitus on jokaisen kohdalla varmasti erilainen. Meidän perheessä rahoitusta on lähdetty miettimään mikä olisi maksimi lainamäärä, jota halutaan ottaa ja maksaa vuosien aikana. Mökkihaavena oli joko lähes valmis mökki pienillä pintaremonteilla tai täysin alusta saakka kunnostettava rakennus, johon lopulta päädyttiin. Vaihtoehtona oli aiemmin myös kokonaan uuden talon tai mökin rakennus, mutta tästä luovuimme melko nopeasti. Olemme myös todenneet, että tässä hintaluokassa ja budjetilla, emme todennäköisesti saa projektiin käytettyjä rahoja koskaan pois. Sitoutumisemme mökkiin on siis lopun elämäksemme, koska voittoa tässä ei tulla tekemään.

Kuten missä tahansa kiinteistön tai asunnon rahoituksessa, niin pankki vaatii maksukyvyn kattavan lainanmaksun. Huomioon otetaan, että korkotilanne olisi lähempänä pankkien pitämää normaalia tai sen yli sääntelyn mukaisesti. Rakennuksen ylläpidon ja lainojen lisäksi pävittäiseen elämään pitää jäädä rahaa ja elämässä pitää mielestäni nauttia muustakin, kuin lainan lyhentämisestä. Toinen asia, joka pankkia kiinnostaa on lainan vakuus. Meidän tilanteessa lainamäärä onkin selkeästi suurempi, kuin kiinteistön ostohinta. Meillä oli käytettävissä vakuutta onneksi toisaalta, jolla saatiin katettua tarvittavaa lainamäärää. Pankista riippuen lainaa voi saada 70-90 prosenttia kiinteistön tai asunnon arvosta joitakin poikkeuksia tässäkin on ja rahoituksia on mahdollista räätälöidä usein tarpeen mukaan.

Sähkötöitä on aloitettu myös!

Lainamäärään vaikuttaa myös se mitä on ostamassa. Luulenpa, että Suomessa löytyy monenlaisia mökkejä monenlaisilla sijanneilla. Kaikkien palasten loksahtamiseen paikalleen tarvitaan pohdintaa monelta kannalta. Jos haaveissa on jokin tietty mökkityyppi, niin voi olla että joutuu luopumaan jostain toisesta asiasta, jos taskut eivät ole tarpeeksi syvät. Tässä vaaditaan tasapainottelua ja lehmän hermoja, jotta tähdet ovat kohdallaan. Itsellä oli myös hiukan tuli hännän alla, että oikeanlaisen mökin kohdalla pystytään toimimaan nopeasti. Lainalupaus olikin meillä taskussa melkein vuoden verran ennen sopivan mökin löytymistä!

Pankin työntekijöiden lisäksi omaa maksukykyä on pitänyt miettiä myös itse. Lainan takaisinmaksuaikaa olen mitoittanut lyhennyserän mukaan ja mietin miten paljon voin maksaa kuukausittain lainaa sekä muita kiinteistön omistajan maksuja kuten lämmitys-, jäte- tai sähkölaskuja. En myöskään halunnut laina-ajasta pidemää kuin omassa asuntolainassa, joten myös tämä vaikutti rahoitukseen kokonaisuudessaan. Kaiken lisäksi on syytä varautua vuosien aikana kaikkeen yllättävään ja kuluja voikin tulla mahdottomista paikoista tai omalle maksukyvylle voi tapahtua jotain. Näitä asioita olen joutunut pohtimaan oman työn kautta ja toivon, että jonkinlaista varautumista tähän on erilaisilla vakuutuksilla ja sukan varteen laitetuilla säästöillä.

Muuten rahoituksen hakeminen meillä sujui kuten tavallisesti. Kun näitä asioita oli ensin pohdittu jonkin aikaa, niin täytettiin hakemus. Sen jälkeen neuvoteltiin pankin kanssa ja käytiin laaja kirjo erilaisia mökin ostoon liittyviä vaihtoehtoja läpi. Meidän tilanteessa päädyttiin siihen, että kun tiedossa on se noin maksimi lainamäärä, joka varmasti pankilta saadaan, niin alettiin toden teolla etsimään mökkiä. Vielä pitkähkön tarjousprosessin aikana varmisteltiin pankilta, että kaikki sujuu kuten on ajateltu ja lainaakin nostettiin aivan hiukan enemmän, mitä oli ajateltu. 

Kiinteistöä ostettaessa on hyvä huomioida, että muitakin kuluja voi tulla hankintaa tehdessä. Yleensä kiinteistöille tehdään kuntokartoitus, itse kaupantekoon liittyy joitakin kuluja sekä vakuutena toimivat kiinnitykset, osakkeet tai vastaavat sekä niiden liikuttelusta aiheutuvat kulut. Koska liikkuvia osia on paljon ja suunnitelmat voivat muuttua monesti, niin on hyvä tiedostaa se, että jos rahoitusta ei haeta juuri tietynlaiseen kohteeseen ja kaikki ole sillä kertaa täysin selvää, niin muutoksien myötä myös rahoitus voi olla hiukan erilainen. Välillä tuntuu, että tätä ei täysin ymmärretä ja sitten asiakkaat haluavat edetä juuri viimeisinä viikkoina nopeasti. Tietenkään jokaista asiaa tai skenaariota ei voi käydä aina läpi, niin kompurointia voi välillä tulla. Etenkin omassa tilanteessa olimme hyvinkin avoinna erilaisille vaihtoehdoille mökin suhteen, joten olikin hyvä että pystyin oman ammatin kautta suhtautumaan rahoituksen järjestämiseen rennommin.

Vesiputki on vuotanut jossain kohtaa keittiössä, miten edetään?

Olemme talven aikana huomanneet, että budjettimme on kaikesta huolimatta myllätty moneen kertaan uudelleen ja se on ollut asia, jota minun on ollut todella hankala käsitellä. Muutamaan otteeseen ärräpäitäkin on heitelty, mutta kaiken myllerryksen jälkeen ja kevään auringon säteissä talven ajatukset tuntuvat jääneen enemmän taka-alalle. Tämän koko kokemuksen myötä ymmärrän myös paljon paremmin rakentamisen tai suuren korjauksen aiheuttamaa henkistä stressiä. Sitä ei varmasti kukaan halua tietoisesti lisätä mönkään menneellä rahoituksella, joten suosittelen panostamaan jo projektien alussa mahdollisimman monipuolisesti rahoitukseen ja pohtimaan syvästi sen merkitystä itselle ja suhtautumista muutoksiin. Toivottavasti näillä eväillä mökkiprojektiin lähtevät saavat paremman startin ja askel on matkalla kevyempi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut