Siirry pääsisältöön

Remonttistartti ja budjetoinnin ongelmat

Tunteet ovat aika hurjana vuoristoratana. Remontti on vihdoin alkanut joulukuussa 2020. Remonttimiestä tai -naista etsittiin ja arvioitiin monelta kannalta. Lopulta meille valikoitui yrittäjä, joka kahden poikansa kanssa on kylänmiesten mukaan tehnyt useampia laadukkaita töitä. Valitettavasti kiireisen ja halutun yrittäjän aikatauluun on mukauduttava. Olimme toivoneet remontin alkua jo aiemmin, mutta vihdoin ollaan vauhdissa.

Mökin omistajan nimi hirsiseinässä
Herra Nikolai Liljakoksi
Kun koko projektille on mietitty hintaa ja yritetty keksiä mitä mikäkin maksaa, olen huomannut työn olevan lähes mahdotonta. Kuinka kauan kestää talon remontointi? Entä kun kyseessä on 100-vuotias hirsitalo, jolle on vuosien aikana tehty monenlaisia muutoksia ja remontteja monenlaisten tekijöiden toimesta? Kipsilevyjen alta paljastui talon alkuperäinen tilaaja ja omistaja, joka myös valotti kiinteistön nimen historiaa.

Syksyn ja alkutalven aikana olemme tehneet useita budjetteja. Olemme kiertäneet rautakauppoja, laattakauppoja, nettikauppoja ja monia muita. Tässä pitää muuten laatoista puhuttaessa tehdä erityismaininta ABL-laatat -yrityksestä, joilla on myös Vantaalla todella laaja valikoima laattoja nähtävissä. Suosittelen erittäin lämpimästi! Omat laatat ovat vielä tässä kohtaa valitsematta, mutta toimittajana ABL on vahva suosikkini.

Remontti on alkanut sisätilojen purkamisella. Edelleen kokonaiskustannus niille asioille, joita me haluamme, on epäselvä. Mielestämme remontoijan ammattitaidosta kielii myös se, että pystyy rehellisesti kertomaan asiakkaalle realiteetit: ennen kuin sisätilojen purkua on mahdoton tietää mitä töitä on pakko tehdä ja missä mittakaavassa. Todennäköisesti tammikuun edetessä päästään tekemään jälleen uutta budjettia ja saadaan selville tarkemmin kustannuksia eri töille. Tätä ennen olemme pystyneet toteuttamana vain sellaisia asioita, joita tiedämme varmaksi. Niitä ei ole montaa.

Remonttia mökillä
Talon lämmitysjärjestelmän valinta on ollut yksi suurimmista asioista, jonka olemme saaneet päätettyä. Samoin talon keittiö on tilattu. Black Friday tarjoukset olivat niin merkittäviä, että suhteellisen varmojen asioiden tilaaminen voitiin tehdä luottavaisin mielin ja nämä olivat asioita, jotka taloon oli muutenkin välttämätön toteuttaa. Näistä kirjoitan todennäköisesti vielä erilliset kirjoitukset tarkemmilla tiedoilla.

Kävimme joulun välipäivinä tarkistamassa tilannetta purkutöiden osalta. Kuvista on nähtävissä miten siististi tiloja on purettu ja vanhoja pintoja on tullut esiin. Toivomme hirsien olevan niin hyvässä kunnossa, että saamme jätettyä niitä esille mahdollisimman paljon. Joistakin kohden etenkin uusittujen lattioiden kohdalla on otettu näytepaloja. Omatoimiset remonttimiehet ovat nähtävästi ottaneet näytteet asbestin varalta. Tämä onkin tärkeää, ettei sisäilmassa ole mitään vaarallista nyt tai tulevaisuudessa.

Pönttöuuni
Sisätilojen purun edetessä seuraavaksi aletaan myös avaamaan lattiaa. Oletamme, että talon runko on kunnossa ja kustannuksiin ei tarvitse lisätä hirsien vaihtoa eli kengitystä tai muita vaurioita, joka oletettavasti nostaisi budjettia merkittävästi. Myös mahdolliset lahovauriot lattiassa tai seinissä ertiyisesti ikkunoiden lähettyvillä voivat aiheuttaa yllättäviä kustannuksia. Kuntotarkastuksen raportissa on maininta, että alapohjan tuuletusta tulisi lisätä, mutta myös että pohja olisi kuitenkin ikäänsä nähden edelleen hyvässä kunnossa. Tavoitteemme jo taloa etsiessä on ollut, että se pysyy pystyssä ilman suurempia rakenteellisia korjauksia. Lähiviikkoina tulee selviämään miten olemme tässä onnistuneet.

Kommentit

  1. Miten tuon asbestikartoituksen kanssa kävi, löytyikö sieltä jotain? Tutulla myös vanha hirsitalo, jota alkavat remontoimaan. Tuo kartoitus pitää heillekin tehdä. Toivotaan, ettei sitä löytyisi, mutta onhan se ollut suosittu takavuosina, joten en toisaalta ihmettelisi. Toivotaan, ettei teille tullut suurempia rakenteellisia korjauksia.
    https://www.ahakon.fi/asbestikartoitus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut