Siirry pääsisältöön

Kauhojen kopistelua ja kattilan kolinaa - Miten valitsimme keittiön?

TV:n sisustusohjelmissa talot myydään keittiöiden avulla. Meidän tarkoituksemme on kuitenkin saada keittiöstä meille sopiva ja sellainen, joka kestää katseita toivottavasti vuosikausiksi. Itse olen erittäin innokas kokkailija ja oma kaupunkikeittiö on paikka, jossa tulee vietettyä aikaa paljon. Keittiö ei myöskään ole edullinen hankinta, joten moni asia tulee osua nappiin tämän huoneen osalta.

Keittiö ennen remonttia
Aloitustilanne keittiön kanssa
Erilaisia keittiötoimittajia on Suomessa useampia. Ennen kaupunkikotiimme muuttoa teimme pienen keittiöremontin ja silloisen toimittajan kanssa oli jonkin verran ongelmia. Toimitusongelmat ja asentamiseen liittyvät "mittausonnettomuudet" ovat kokemuksemme mukaan yleisiä. Keittiötä ei kannata tilata sillä mielellä, että sen haluaa juuri erityisenä päivänä vaikka ennen kesäjuhlia. Yllätys voi olla aikamoinen, jos esimerkiksi keittiön tasot puuttuvat kokonaan juuri juhlapäivänä. Meillä ei onneksi ole suunnitteilla ainakaan tällä hetkellä suurempia juhlia, joten suhtaudumme asiaan rauhallisesti ja tiedostaen mahdollisesti edessä häämöttävät ongelmat. Toisaalta sitä aina toivoo, että tämä olisi se kerta, kun kaikki menee napppiin!

Meidän projektissa muutama asia vaikuttaa keittiön valintaan: talon tyyli, oman tyylin painotukset, keittiön hinta. Nämä ehkä tärkeimpinä. Emme ole halunneet valita koko talolle selkeää raamitettua tyylisuuntaa. Toivottavasti sekamelskalta vältytään ja haluttu tunnelma ja meidän oma sisustusmaku välittyy. Talo on 100-vuotta vanha ja se on meidän käytössämme ympäri vuoden. Haluamme kuitenkin olla jollakin tavalla uskollisia keittiötä ympäröivälle rakennukselle, mutta emme halua tästä mitään museohanketta. Oma tyylimme on tavallisesti ehkä jopa aika moderni ja suoralinjainen. Toisaalta yksinkertainen ilme voi sopia tällaiseen ympäristöön hienosti. Myös keittiön materiaalit ja väritys on tärkeää.

Arvostamme laadukkaita ja käyttöä kestäviä ratkaisuja. Meille selkeää oli valita esimerkiksi kivi- tai keraaminen taso keittiöön. Tämä lisää käyttömukavuutta ja todennäköisesti emme tule sitä koskaan vaihtamaan. Edullisemman vaihtoehdon valitsemalla vuosien saatossa olisi voinut ajatella vaihtavansa väriä tai materiaalia. Luotamme olemukseltaan klassisiin valintoihin. Uskomme niiden kestävän aikaa vuosia. Kaapistojen värin, pinnan ja yksityiskohtien valinta olikin sitten hiukan työläämpää. Samoin kaappien sijoittelu tilaan, jonka joka seinällä on aukkoja sekä huoneessa säilytettävä tulisija.  Mökin oston jälkeen meillä oli mielestämme hyvin aikaa pyöritellä näitä vaihtoehtoja.

Syksyllä 2020 tietoisuutemme iski kuitenkin Black Friday ja sen mukanaan tuomat keittiötarjoukset. Korjaustyöt eivät mökillä olleet aivan vielä alkaneet. Gigantti sekä Power tarjosivat selkeästi edulliset ratkaisut ja suunnitteluajan ennen joulua, joten halutessamme edullisen vaihtoehdon tämä oli paras hetkemme tarttua siihen. Oli aika tehdä päätöksiä.

Parman suunnitteluohjelma
Parman suunnitteluohjelma keittiölle
Olin salaa haaveillut yltiömäisen maalairomanttisesta keittiöstä. Katson paljon monenlaisia sisustus- ja rakennusohjelmia ja haaveena oli ainakin niin sanottu "Farm sink" eli valkoinen, syvä ja suuri posliininen keittiön allas. Toteutuvassa suunnitelmassa tätä ei kuitenkaan ole ja allas jää minulla vain haaveeksi. Sen tekninen toteutus ei ollut mahdollista ja mielestämme kokonaisuus olisi rikkoutunut.

Kaapistot ovat harmaan sävyiset sekä niissä on yksinkertainen peilikuvio. Sistusohjelmissa ovia sanotaan shaker-tyylisiksi. Olisin halunnut saada keittiön toiminnot vielä kompaktimmiksi, mutta silloin olisimme ehkä joutuneet karsimaan keittiön yhdenmukaisesta ilmeestä. Meillä oli oma suunnitelma  valmiina tehtynä suunnitteluohjelmalla, kun suuntasimme Poweriin varatulle ajalle ammattilaisen kanssa. Hän olikin suunnitelmastamme niin yllättynyt, että olisi varmaan siltä istumalta tarjonnut meille töitä keittiösuunnittelijana. Toisaalta olimme hetken aikaa joutuneet painimaan ohjelman kanssa, jotta olimme saaneet huoneen näyttämään edes etäisesti meille mieluisalta keittiötä. Tämä oli kuitenkin selkeyttäneet meidän ajatuksiamme niin paljon, että tiesimme ratkaisun olevan ainakin meille paras.

Remontoitava keittiö
Keittiön purku on aloitettu joulukuussa 2020
Taso tulee olemaan harmaata kiveä ja se on koko huoneen mittainen. Kivi itsessään joudutaan asentamaan kahdessa osassa erittäin pitkä huoneen vuoksi. Kilpailutuksen aikana huomasimme, että tason voi tilata erikseen toisen toimittajan kautta ja tässä saamme suuren säästön. Taso päätettiin Powerin sijasta tilata Netraudan kautta. Vetimet tulevat olemaan metalliset kuppimaiset ja erikoisuutena on ettei uunin yläpuolella tasolla ole keittolevyä. Päädyimme tähän ratkaisuun, koska aiomme käyttää siirrettäviä induktiotasoja, jotka saa halutessa kokonaan pois tasolta. Keittiössä on myös jatkossa olemassa remontin aikana uudistettava puuhella. Ajatuksena on myös, että mökkikäytössä kesäisin ulkona grillaaminen on isossa osassa ruoan valmistusta. 

Haluamme ympäristöön jotain pirstävää. Keittiön sähköiset koneet tulevat olemaan mintunvihreät! Joissain asioissa haluamme tehdä rohkeita ratkaisuja ja kokonaan valkoinen tai harmaa koti ei ole meitä varten. Pienet kodinkoneet ja jääkaappi tulevat olemaan Smegin valikoimaa. Tarjoushaukkoina Stockmannin Hullut Päivät tarjosivat meille mahdollisuuden valita mökille hiukan luksusta. Veikon Koneelta saimme jääkaapin vielä edullisempaan hintaan, joten alennusprosentit ovat listahinnoista selkeästi matalampia. Kodinkoneilla saamme tilaan kaipaamaamme piristysruisketta ja ne on myös tarvittaessa helppo vaihtaa. Valitettavasti kerman valkoinen uuni tulee olemaan hiukan eri värinen, koska sitä ei pystynyt valitsemaan tässä värissä Smegin valikoimasta. Sillekin löytyi sopiva hinta syksyn tarjousviidakosta Gigantista. Toimitusajat pystyttiin sopimaan alkukeväälle, joten säilytysongelmia remontin aikana ei pitäisi päästä syntymään.

Parman suunnitteluohjelma

Mitä keittiö maksaa? Tärkeänä osana blogiani olen pitänyt myös hinnoista kirjoittamista. Katsotaan miten tässä onnistun. Budjetoinnin osalta voi myös seurata erillistä siitä kertovaa sivua tässä blogissa. Budjetti on syksyn 2020 aikana elänyt valtavasti, kun olemme yrittäneet arvata eri kokonaisuuksien hintaa. Nyt tiedämme keittiön osalta kodinkoneiden, keittiötoimittajan sekä tason hinnan. Huoneen remontoinnin muut kulut ovat vielä tätä kirjoittaessa hiukan epäselviä. Lattioiden, kattojen ja muiden osalta hinnat selviävät vasta remontin edetessä. Tässäkin asiassa olemme edelleen arvailujen varassa lopullisesta kokonaisuudesta.

Keittiön kivitaso tulee maksamaan arviolta 2.500e, keittiön rungot ja ovet 2.025e, allas, hana ja tasoon tulevat pistorasiat päätettiin myös hankkia Netraudasta ja niiden hinta oli 887e. Jääkaappi sekä astianpesukone olivat yhteensä noin 1750e. Nämä kaikki ovat yhteensä 7.162e. Lisäksi tähän kokonaisuuteen on tulossa keittiön pintojen uusiminen, puuhella, asentajien työt (putki- sähkö- ja mahdollinen puuhellan asentaja). 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut