Siirry pääsisältöön

Katkeransuloista pihasuunnittelua - ajatuksissa kukkasia ja terassilautaa

Ajattelin, että tällä kertaa kirjoitan hiukan haastavaksi osoittautuneesta pihan suunnittelusta. Vaikka korjaustyöt ovat vasta alkaneet, niin itselle pihan suunnittelu etukäteen on tärkeää.

Yläkerran makuuhuone
Sitä sen tulisi olla jossain määrin monelle muullekin remontoijalle tai rakentajalle ainakin pienen hetken ja tarpeeksi ajoissa. Talolla purkutyöt ovat edenneet kovaa vauhtia eivätkä kovat pakkaset tai lumentulo ole hidastaneet remonttia.

Katon pohjatyöt on tehty hyvin. Lopputulosta odotellessa
Sisätiloissa on edetty hienosti ja talo on osoittautunut ikäisekseen huippukuntoiseksi. Olen pelännyt purkutöitä paljon ja odottanut mahdollisia yllätyskustannuksia. Edelleen talon pieni kylpyhuone voi yllättää meidät. Lähiviikkoina remonttimiesten tulisi esitellä meille heidän tekemä budjetti, jolla saadaan tietoon lopulta tarkempia kuluja.

Keittiötä en tunnistaisi tästä kuvasta

Odotan jo kovasti kevättä ja kuten aiemmin kerroin, niin ensimmäiset siemenet pihalle on jo ostettu. Puolison mielestä tämä on toissijaista sillä hänellä on mielessä ainoastaan mökin sisätilat sekä sisällä viihtyminen. Pihan suunnittelu on hänelle enemmän näköesteen rakentamista tieltä tontille. Itse pidän yhtä tärkeänä talon sisä- kuin ulkopuolta, koska etenkin kesäisin pihalla tulee oltua varmasti paljon ja haluan siitä viihtyisän. Myös omat hiukan vihertävän peukalot ovat innoissaan oman maan omistamisesta, jossa pääsee möyhimään ja mylläämään oikein olan takaa oman puutarhaunelman perässä. Elämän realiteetit sekä kunnan säännöt tulee tietenkin pitää mielessä.

Piha jää yleensä viimeisenä toteutettavaksi uusien talojen rakennusprojekteissa. Omassa työssä olen oppinut, että pihan suunnitelmista yleensä nipistetään, kun rakentaminen etenee ja rahaa tarvitaankin sisätiloissa. Onko rakentaja valmis luopumaan autotallista ja rakentaa autokatoksen? Vaihtuuko hieno pihan kiveys soraan? Onko jokin asia sidoksissa rakennuslupaan tai lopputarkastukseen? Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia ja miettiä mitkä myönnytykset on valmis tekemään ja mitä pihalta lopulta haluaa.

Meillä perhepalavereja on pidetty pihan eri tiloista ja niiden käyttötarkoituksesta. Aivan kaikkea ei kumpikaan purematta niele. Omassa päässä moni asia on kirkkaana. Joitain hämäriä kohtia on tietenkin näin isolla pihalla. Tiedostan, että kyseessä on itselle vuosien projekti, joka tulee elämään ja muuttumaan varmasti monta kertaa. Tulevan kahden kesän aikana haluaisin pihan sellaiseen kuntoon, että siihen voi sen jälkeen alkaa halutessa lisäämään asioita, mutta helppohoitoisena se kävisi mökkikäyttöön tulevien vuosien ajan. Ehkä sitten usean vuoden päästä pihalle on enemmän aikaa ja silloin haaveet on helppo toteuttaa.

Oman mökin pihan rakentamisessa olen ehkä jo joutunut luopumaan jostakin tietämättäni, kun olemme tehneet ratkaisuja korjaustöiden suhteen. Olen kuitenkin yrittänyt pitää kiinni niistä asioista, jotka koen pihan kannalta tärkeimmiksi sekä puolustamaan jonkinlaista pihabudjettia. Huomaan, että monien rakentajien tavoin, lopulta kyse on meilläkin siitä mitä pankkitilille jää, kun korjaustyöt on tehty. Kaikesta huolimatta yritän venyttää euroja siten, että saan välttämättömäksi kokemani asiat toteutettua.

Netistä löytyy monipuolisesti erilaisia suunnittelusivuja, joissa pystyy hahmottamaan millaisista summista pihan toteutuksessa puhutaan. Meidän kohdalla toteutus ei tule todennäköisesti toimimaan suunnittelusivujen mukaisesti. Käytössämme on kylänmiehiä, omia ja tuttujen laitteita sekä mahdollisuus saada erilaisia maa-aineksia ja kasveja monesta paikasta. Tämä kaikki vaikuttaa lopullisiin kustannuksiin. 

Pihasuunnitelman hahmotelmaa

Pihalle olen mielessäni tehnyt lyhyen ajan suunnitelman seuraavalle parille vuodelle. Pidemmällä aikavälillä toivon pihan täyttyvän kasveista ja olevan meille unelmien lomakeidas. Kaikki on alkamassa puiden kaadolla ja maan muotoilulla. Puiden kaadosta on sovittu ja toivottavasti Kylänmies käy hoitamassa homman talven aikana. Naapureiden kanssa kaadosta on keskusteltu ja heidän mielipiteensä on otettu huomioon. Varjostavat ja ruman näköiseksi kasvaneet puut tullaan kaatamaan. Urakka on suurehko. Puut tullaan näillä näkymin myymään eteenpäin, jolloin tulojen pitäisi kattaa menot ainakin lähes täysin. Selvitimme myös kunnalta tarvitaanko tähän erillistä lupaa tai ilmoitusta, mutta Kylänmies hoitaa tämänkin asian puolestamme. Sama mies on tulossa näillä näkymin muokkaamaan maata ja toivottavasti tämä tapahtuu keväällä heti, kun se on mahdollista. Toisinaan tuntuu kuin olisi mukana pienessä ja hiukan hämäräperäisessä Sisialaisessa kyläyhteisössä, mutta missä olisimmekaan ilman Kylänmiestä?
Kuinka suuren terassin tähän saa?


Pihan budjetti on liikkunut viiden ja kahdenkymmenen tuhannen euron välillä. Skaala on laaja, mutta osa haaveilemistani asioista joudutaan siirtämään ja osa asioista voidaan toteuttaa lähes ilman kustannuksia. Toisaalta budjetoidessa monelle asialle ei ole osattu tai pystytty asettamaan hintaa. Toivon, että syksyyn mennessä pihalla on suunnittelemani terassi, selkeät kulkuväylät ja iso osa niistä kasveista, joita sinne on haaveiltu. Enemmän kasveja ja muita pihan hienosäätöjä tullaan sitten toteuttamaan vuosien saatossa.
Kun kuuset kaatuvat, niin valoa riittää
Tässä muutamia asioita ja kuluja, joita olen huomannut pihasuunnittelun osalta. Lista ei välttämättä ole tyhjentävä, mutta voi antaa ajattelemisen aihetta myös omalle mökkipihalle. 
  • Luvat ja naapurien lahjominen
  • Suunnittelutyö, jonka toteutan itse
  • Räjäytys- tai poraustyöt, joita meillä ei onneksi tarvitse tehdä
  • Maanmuokkaus
  • Maa-aines ja rajaukseen käytettävät materiaalit
  • Mahdollinen salaojitus ja sadevesien ohjaus
  • Puiden kaato
  • Pihan sähköistys
  • Kiveykset ja kulkuväylät
  • Kasvit, siemenet, puut ja ruukut
  • Ravinteet ja maankatteet
  • Rakennelmat (terassit, rakennukset, aidat)
  • Pihan ylläpitotyökalut
  • Kalusteet, grilli ja muita tarvikkeita
  • Kuka tämän kaiken tekee?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hot and cold! - Puhaltaako niskaan pumppu vai lämmittääkö varpaita vesikiertoinen lattialämmitys?

Olemme juuri saaneet tietää talolla tehtyjen asbestimittausten tulokset. Sitä ei löytynyt! Tämä oli iloinen uutinen. En ollut asbestia ajatellut, vaikka tämän ikäisissä taloissa remonttia on saatettu tehdä ties miten ja milloin, jolloin asbestin löytymisen todennäköisyys on todella suuri. Samalla remonttimiehemme ilmoitti, että myös talon alapohja on hyvässä kunnossa eikä mitään syytä sen avaukseen ole tai myöskään maaperän vaihtoon. Myös näistä töistä olisi saattanut tulla sellaisia kuluja, jotka olisivat vaikuttaneet meidän korjaustöihin kokonaisuudessaan. Toisaalta hän myös kertoi arvioineensa nyt korjausten laajuutta ja hän pystyy antamaan omaa tarkennettua budjettia korjaustöille lähiviikkojen aikana. Hänen alustava puhelimessa antama arvio on helpotus, mutta lukujen perusteella osa töistä tullaan jaksottamaan useammalle vuodelle, kuten olemme syksyn 2020 aikana epäilleet tapahtuvan. Toivomme saavamme kuitenkin sisätilat sekä hiukan pihaa kuntoon jo vuoden 2021 aikana. Myöhemmin t

Remontin vuosijuhla!

Edellisestä kirjoituksesta on kulunut taas tovi, mutta myös remontin osalta on tässä välissä edetty siten, että saankin tähän julkaisuun mukavasti uusia kuvia edistymisestä. Omaan silmään edistyminen tuntuu edelleen tuskallisen hitaalta toisinaan ja välillä otetaan suuria harppauksia eteenpäin. Ilmalämpöpumppu ehti juuri ennen pakkasia. Auttaa pitämään mökin jo nyt lämpöisenä. Vuoden lähestyessä loppuaan meidän remontti täyttää vuoden. Alkuperäiset suunnitelmat puolen vuoden korjauksista ovat siis tuplaantuneet. Budjetti on myös tuplaantunut tuona aikana ja taitaa olla vähän päälle senkin. Kuitenkin pari viikkoa ennen joulua kuumeisesti mietitään joko joulu oltaisiin kaiken koronan keskellä paossa mökillä vai vasta uuden vuoden juhlintaa viettämässä. Niin lähellä valmistumista nyt ollaan. Viimeisimmät työt, jotka ovat tekemättä liittyvät oikeastaan sähkötöihin, muutamiin listojen ja vaatesäilytysten ovien asennuksiin. Kylpyhuoneessa on asentamatta vielä suihkuseinä, peilikaappi ja muut

Budjetin jälkipuintia ja hyvää mökkilomaa!

Tässä kaikessa radiohiljaisuudessa olemme nauttineet mökin valmistumisesta vuoden vaihteesta saakka. Mökki on ollut valmiina suurimmilta osin joulusta 2021, jonka jälkeen aikaa on vietetty runsaasti mökillä nauttien. Kevään ja kesän aikana on toteutettu enää viimeistelytöitä. Sisustaminen on alkanut ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen sisältä löytyy. Vaikka tämä kokonaisuus sulassa epäjärjestyksessä onkin edelleen. Uusi katto ja maalipinta komeilevat kilpaa auringon kanssa. Tulevissa kirjoituksissa suunnittelen näyttäväni ennen ja jälkeen kuvia huoneista ja tiloista. Tämä kirjoitus on siis ennakkovaroitus siitä, että julkaisuja tulee jatkossakin vaikka aikaa on kulunut moneen muuhun asiaan viime kuukausina ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Keväällä mökki sai toisen maalikerroksen ja tällä hetkellä sisältä lopun sisustuksen lisäksi puuttuu yksi keittiölaatikon kahva. Se on uunin alapuolella ja pitkään selvitettiin miten laatikko ja uuni saadaan sopivasti mahtumaan tuohon tilaa